Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
+36 20 407 6420

Ecovacs Deebot N79T robotporszívó

Az Ecovacs márkanév nem túl ismert Magyarországon, pedig a gyártó robotporszívói elég kedveltek más országok piacain. A különböző összehasonlító tesztekben pedig igen jó szerepelnek ezek a készülékek.

Ecovacs Deebot N79T robotporszívó

A RobotNet webáruházba megérkezett az első Ecovacs robotporszívó szállítmány, amiből kiválasztottunk egy Deebot N79T készüléket, hogy közelebbről megnézzük és kipróbáljuk.

A csomag tartalma

Az Ecovacs Deebot N79T egy nagyon igényes, világos színű csomagolásban érkezik. A dobozt kibontva a robotporszívó mellett megtaláljuk annak kiegészítőit, mint például a dokkoló állomást, a hálózati adaptert, az oldalsó forgókeféket, egy tisztítókefét és egy távirányítót a hozzá való elemekkel. Nem nagy hiányosság, de más gyártók robotporszívói mellé még néha adnak plusz szűrőket vagy keféket, itt ilyeneket nem mellékelnek nekünk.

Ecovacs robotporszívó 

A robotporszívó

Az Ecovacs Deebot N79T-t kézbe véve egy nagyon igényesen kialakított robotporszívóval találkozunk. Letisztult formavilág, minőségi anyagok és tetszetős külső jellemzi. A kerek kialakítású robotporszívó 33 centiméter átmérőjű, 7.8 cm magas és 2.8 kg súlyú.

A kialakítása egy teljesen átlagos robotporszívó forma. Az elülső részen egy félköríves rugó ütköző van elhelyezve, amibe a gép akadályérzékelő szenzorai lettek beépítve. A készülék oldalán találjuk a fő bekapcsoló gombot, valamint egy csatlakozót amint keresztül a hálózati adapterrel közvetlenül is feltölthetjük a robot akkuját.

Alulról nézve se találunk semmi különös dolgot. Két viszonylag nagyméretű meghajtott kerék gondoskodik a gép mozgatásáról. Ezeknek köszönhetően, akár az alacsonyabb küszöbökön is át tud menni a robot. Az első kerék egy szabadon mozgó bolygókerék, aki pepita színezést kapott. Ez arról árulkodhat, hogy a kerék alatt szenzor lett elhelyezve, ami figyeli a kerék mozgását és elakadás esetén jelet küld a vezérlésnek.

 

Ecovacs robotporszívóA két meghajtott kerék között lett elhelyezve a V mintájú sörtékkel ellátott tisztítókefe. Ez hivatott felsöpörni a szennyeződéseket. Természetesen a tartókerete kinyitható és ki tudjuk venni, hogy megtisztítsuk, ha nagyon elkoszolódna Két oldalon kell elhelyeznünk a robotporszívó oldalkeféit, mert ezek gyárilag nincsenek felszerelve. Az oldalkefék fogják kisöpörni a szennyeződéseket a sarkokból és az élek mellől.

Ecovacs robotporszívóA készülék hátulsó részén lett elhelyezve a robotporszívó portartálya, ami 0.3 liter űrtartalmú. Kézbe véve nekem ez nagyobbnak tűnik, de a gyártó ez a méretet adja meg. A tartályt a tisztításhoz szét kell nyitni. A benne elhelyezett HEPA szűrőt pedig a tetején elhelyezett fedél alatt találjuk meg. Úgynevezett 3 fokozatú szűrőrendszerrel van szerelve. Az első lépcső egy hálós műanyag szűrő, amit egy szivacsbetét követ és ezek után jön a nagykapacitású HEPA szűrő. Ez egy jól bevált rendszer, ami igen hatékonyan képes megszűrni a szennyeződéseket.

Ecovacs robotporszívóAz Ecovacs Deebot N79T felső részén egy AUTO feliratú kapcsolót találunk, ami alatt egy wifi jelű visszajelző LED lett elhelyezve. Az AUTO gomb lenyomásával tudjuk a legegyszerűbben elindítani az automatikus takarítás. A wifi LED pedig a wifi kapcsolat állapotát hivatott visszajelezni.

A robotporszívó üzembehelyezése

Az üzembehelyezéshez először keresnünk kell egy megfelelő helyet a készülék töltőállomásának. A gyári leírás szerint a töltőállomás mellett mindkét oldalon 1-1 méter szabad helynek kell lennie. Az állomás előtt pedig 2 méter szabad terület szükséges. Ezek biztosítják, hogy a robotporszívó mindig könnyedén vissza tudjon térni a töltőállomásra és ne tévedjen el a lakásban.

Saját tapasztalatok alapján ezért, ha csak enni kisebb helyünk van, akkor sem lesz nagy gond a robot tájékozódásával.

A megfelelő hely kiválasztása után csatlakoztatnunk kell a készüléket a hálózati adapterhez és azt az áramforráshoz. A csatlakoztatás után a töltőállomáson levő LED világítani kezd, ezzel jelezve hogy működik a készülék.

Ecovacs robotporszívó

Ezután pattintsuk fel az oldalsó forgókeféket a robotra, kapcsoljuk be azt az oldalsó kapcsolóval és helyezzük rá a töltőállomásra úgy, hogy a töltőcsatlakozói megfelelően tudjanak érintkezni a töltővel. Az első alaklommal kb. 4 órán keresztül kell hagynunk, hogy töltsön a rendszer. Közben helyezzük el a csomagban mellékelt elemeket a robotporszívó távirányítójába és a távirányító be tudjuk tenni a töltőállomás tetején lévő tartójába.

Miután feltöltődött a robot akkuja, a távirányító nyomógombjai segítségével elindíthatjuk és beállíthatjuk a készüléket.

Wifi csatlakozás

A wifi csatlakozáson keresztül tudjuk irányítani a robotot egy arra alkalmas mobilkészülékről. A rendszer használatához otthoni wifi rendszerre lesz szükségünk és telepítenünk kell a mobileszközünkre az Ecovacs mobil alkalmazását. A telepítés után össze kell csatlakoztatnunk a rendszert és innentől kezdve már a mobilalkalmazáson keresztül is irányíthatjuk a robotporszívót.

A robotporszívó működése

Az Ecovacs Deebot N79T egy modern 2600mAh Li-Ion akkuval van szerelve. Egy töltéssel kb. 100 percig tud takarítani. Amikor érzékeli az akkuja merülését, akkor automatikusan visszatér a töltőállomásra és kb. 240 perc alatt töltődik fel ismét.

A robotporszívó többféle takarítási módban is használható. A leggyakrabban használt mód az AUTO, ezt elindítva a készülék egy saját algoritmus szerint kezd takarítani és bejárja az egész területet.

Az AUTO mód mellett tudja még a SPOT, egyhelyben történő takarítást, az EDGE, élek, falak melletti takarítást és az egy szobában történő takarítást.

Természetesen az Ecovacs Deebot N79T robotporszívó is programozható. beállíthatjuk, hogy hány órakor kezdjen el takarítani, így akár olyan időpontban is dolgozhat, amikor mi nem tartózkodunk az otthonunkban.

Karbantartás

Természetesen ezt a készüléket is időközönként meg kell tisztítani. A portartályát, a használattól függően érdemes néhány naponta megnézni és kitisztítani. A szűrők kivétele után a portartály akár vízzel is kimosható.

A tartály tisztításán kívül érdemes megnézni a robotporszívó kerekeit és keféit, hogy eltávolítsuk róluk a szennyeződéseket, vagy a rájuk tekeredett hajszálakat.

Ecovacs robotporszívó

Az Ecovacs Deebot N79T robotporszívó keménypadló és szőnyegfelületen is használható. A nagyon vastag szőnyegekkel lehet olyan problémája, hogy nem tud rájuk felmenni. Amennyiben kisállatokat is tartunk a lakásban, akkor érdemes gyakrabban takarítani a robot keféit és kerekeit, mert a szőrszálak fel tudnak ezekre tekeredni.